Wat is Qi?

In de Chinese filosofie is Qi (ook wel Chi) de grondvorm van alle energie. Deze energie vinden we terug in de hele kosmos. Qi is niet zichtbaar en het is niet te meten, maar het is altijd in dezelfde kwaliteit en oneindige hoeveelheid aanwezig.

Qi is de bron van alles en alles keert uiteindelijk weer terug tot die bron. Door Qi kan materie zich manifesteren. Daarbij is er geen onderscheid in goed gebruik of gebruik dat we minder als goed herkennen. Qi staat ter beschikking van alles en iedereen.

Energie manifesteert zich in uitersten, die we symbolisch benoemen als Yin en Yang.

Vijf elementen

In de principes van Yin en Yang benoemt men uiteindelijk vijf soorten energie of vijf elementen. Voor het begrijpen van de aard van die vijf energieën of elementen heeft men vijf zaken om ons heen gebruikt als metafoor. Dit zijn hout, vuur, aarde, metaal en water.

De cirkel is rond. In een eeuwige kringloop voedt het ene element het andere, de verschillende soorten energie gaan in deze kringloop voortdurend in elkaar over. Deze kringloop speelt zich af in het lichaam van elk mens en dier. Zo blijft het lichaam gezond en in balans. Door uiteenlopende oorzaken kan de energiestroom geblokkeerd raken. Acupunctuur is een techniek waarmee onder andere blokkades kunnen worden opgeheven.

Naar boven  |  Home  |  Disclaimer